10% KEDVEZMÉNY KUPONKÓD: SUMMER2024 ( Min. 20.000 Ft )

7 profi tipp kézszobor készítéshez

7 profi tipp kézszobor készítéshez

2016 óta készítünk kézszobrokat. Jó pár trükk van már a tarsolyunkban, amit most megosztunk veletek is azért, hogy az általatok készített szobrok is tökéletes, strapabíró darabok legyenek. Például tudtad, hogy miért kell meleg vizet használni a mintavevő anyag kikeveréséhez? 

ÉnSzobrom Kézszobor
ÉnSzobrom Kézszobor

 

Hideg vagy meleg víz?

 

Ez is, meg az is. A mintavevő porhoz meleg víz kell, a kerámiaporhoz pedig hideg. A meleg - vagy inkább langyos - víz rendkívül fontos ahhoz, hogy a mintavétel jól sikerüljön. A víz hőmérséklete legyen 26 - 30 °C fok között. Ez azért nagyon-nagyon fontos, mert a mintavevő anyag ebben az esetben fog a megfelelő időpontban megszilárdulni.

Ha a víz hidegebb, az anyag sokkal lassabban köt meg és sokat kell várnotok. Ha pedig a víz melegebb, sokkal gyorsabban fog megkötni a mintavevő anyag és nem lesz időtök megfelelően belehelyezni a kezeiteket az anyagba. 

 

Ne használj robotgépet!

 

Se turmix gépre, se robotgépre nem lesz szükséged, csak az izmaidra és néhány perc kitartó kavargatásra. Ha robotgépet használsz, sokkal több buborékot keversz az anyagba.

Ha a mintavevő anyagot kevered robotgéppel, előforulhat, hogy már a minta maga is buborékokat fog tartalmazni (a jobbik eset, mivel így a buborék "pozitív", azaz a mintából kifelé dudorodik, csiszoló papírral eltávolíthatod, ha mégis megesett a baleset). Ha pedig a kerámiaport kevered robotgéppel, nincs az a türelem - és idő, hiszen szuper gyorsan megköt a kerámiapor a gipszhez képest! -, amivel ki tudod rázogatni a kerámiaporos anyagból a buborékokat.

 

Ne használj üvegedényt!

 

Egyrészt a mintavevő anyaghoz gondosan válaszd meg a megfelelő méretű edényt. Nem elég, hogy a kezeiteknek tökéletesen bele kell férnie, de nem lehet túl nagy sem, mert akkor kevés lesz a mintavevő por. Így keletkeznek azok a kézszobrok, amik csak "fél" kezeket ábrázolnak. Persze, ha te pont ilyet szeretnél, akkor igen, így tudod megcsinálni.

Üveg edényt pedig azért ne használj, mert nem fogod tudni kivenni belőle a mintavevő gumit (a kerámiával együtt) miután megszilárdult. Se üveg mérő edény, se befőttes üveg, se nagyobb pohár vagy üveg keverőtál nem alkalmas a forma levételéhez. Kár lenne érte. Ide bizony műanyag edény kell! Ha nem vettél a szetthez megfelelő méretű edényt és nincs otthon kéznél egy nagyob leveshordó műanyag doboz, használhatsz műanyag savanyúságos bödönt is.

 

Hosszú műköröm? Így csináld!

 

Nagyon szép eredményt érhetsz el hosszú műkörömmel, de néhány apróságra mindenképpen figyelj! Bármennyire is jó minőségű a kreámiapor, a kinyúló, hosszú, vékony elemek megsérülhetnek, ahogy kiszeded a formából. Ha nem szeretnéd kockáztatni, hogy törött körmökkel örökíted meg magad, a kézszobor készítésekor az ujjaidat úgy hajlítsd be, hogy azok rásimuljanak a partnered kezére és ne "álljanak el". 

Még egy apró tipp: a lenőtt zselés körmök és körömlakk is látszani fog! Sőt, a körömmatrica formája is. Gondolj ezekre is, amikor a kézszobor manikűrt készíted. Férfiaknál pedig előnyös, ha a körmök nincsenek tövig vágva, a legesztétikusabb eredményt 2-3 miliméteresre nőtt körmökkel éritek el.

  

A tökéletes baba kéz- vagy lábszobor titkai

 

Egyszerűnek tűnik, de annyira mégsem az. A babának nem tudod elmagyarázni, hogy miért dugod a lábacskáját vagy a kezét valamibe és hogy ne húzza ki onnan. Ha megijed, nem elég, hogy nem lesz szép a forma, de még rossz emlék is fog hozzá társulni. Szóval, ha kisbabával készítesz egyedi szobrot, ezekre figyelj:

  • A baba legyen ébren, nyugodt és jóllakott.
  • Beszélj hozzá folyamatosan, mesélj mesét vagy énekelj!
  • Különösen fontos, hogy megfelelő hőmérsékletű vizet használj a mintavevő porhoz!
  • Ne próbálkozz egyedül. Ehhez a mutatványhoz legalább 4 kézre lesz szükség.
  • Gyakorlás teszi a mestert: mielőtt levennétek a valódi mintát, gyakoroljatok úgy, hogy langyos vízbe mártod a baba kezét vagy lábát és ott tartod néhány percig.

 

 

ÉnSzobrom kézszobor készítő szett, egyedi ajándék mindenkinek

 

Azok a fránya légbuborékok

 

Ha már alkotsz, szeretnél tökéletes kézszobrot, ugye? Csak egyszer szeretnéd elkészíteni és nem esne jól a szemednek, ha a részletgazdag egyedi szobrodon kisebb nagyobb "pöttyök" lennének. Ezeket a pöttyöket a légbuborékok okozzák. Amikor kikevered a gyorsan kötő kerámiaport, óhatatlan, hogy levegőt is keverj bele. Ez pontosan úgy működik, mint a gipsz esetében.

Ha gyerekkorodban öntöttél gipsz figurákat, akkor ismerős lehet a látvány. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, meg kell próbálnod megszabadulni a légbuborékoktól még száradás előtt. Ráadásul minél nagyobb és részletgazdagabb a minta (például családi kézszobor), annál több esélye van a légbuborékok keletkezésének.

Ehhez a következő lépésekre kell figyelned:

  • Lassan, mindig kis mennyiségben csurgasd a kerámiaporos keveréket a formába. 
  • Először óvatosan forgasd körbe a formát, hogy a keverék minden apró részletet kitöltsön.
  • Minden alkalommal, amikor beleöntesz egy kis keveréket, óvatosan rázd meg, vagy ütögesd az asztal széléhez a formát. Ne csapkodd! Nem légy. Csak óvatosan, finoman szabad vele bánni!
  • Hogy mennyi az a kis mennyiség? Mivel minden forma más, ezért a mennyiség is változó, de legalább 4-5 részletben érdemes beleöntened. Arra is vigyázz, hogy ne legyél túl lassú, hiszen gyorsan kötő kerámiaport fogsz használni a kézszobrod elkészítéséhez! Ha elkezd megszilárdulni, mielőtt ráöntöd a következő részletet, látszani fognak a csíkok!
  • Ha a minta teljesen tele van, rázogasd még rövid ideig nagyon óvatosan. Ha látod, hogy buborékok jelennek meg a kerámiaporos keverék tetején, legyél büszke magadra! Azok a buborékok már nem fognak megjelenni a kész alkotásodon.

 

Háziállat mancsáról is készülhet mancsszobor?

 

Mármint ha elég türelmes az eb, cica vagy bármilyen más állat, akkor megpróbálhatod. A mintavevő anyag valamennyire ráragad majd a bundájára, de hideg vízzel kiöblítheted. Ha a házikedvenc izgága, akkor okozhat egy kis kihívást, hogy jó legyen a minta. Mindenképpen tartsd erősen a tappancsát és lehetőség szerint olyan szobrot készíts, amin a te kezed is rajta van. Például, ha a tenyeredbe fogod a kutyusod tappancsát úgy, hogy a párnácskák nézzenek kifelé és így nyomod bele a mintavevő anyagba, sokkal jobb eredményt érhetsz el.

 

Cicákkal és más harapásra, karmolásra hajlamos háziállattal csak óvatosan! Mielőtt neki látsz a folyamatnak, teszteld le, hogy megengedi-e a kedvenced, hogy a lábát megfogva egy vödör vízbe merítsd és ott tartsd néhány percig. 

Még egy fontos apróság: a kisállatod mancsa legyen tiszta és pormentes a mintalevételkor!