10% KEDVEZMÉNY KUPONKÓD: SUMMER2024 ( Min. 20.000 Ft )

Dekoráld a kézszobrodat úgy, mint a profik

Dekoráld a kézszobrodat úgy, mint a profik

A kerámia kézszobor önmagában is szép. Amikor teljesen kiszáradt, hűvös szürkés fehér színe bármilyen lakásban jól mutat. Ráadásul nem is porol úgy, mint a gipszből készült szobrok, nem hagy fehér nyomot maga után, bárhova teszed. De ha szeretnéd, az alkotásodat ki is dekorálhatod. Mutatjuk hogyan!

ÉnSzobrom Kézszobor
ÉnSzobrom Kézszobor

 

A talapzat

A kézszobrot felhelyezheted bármilyen talapzatra, akár egy rusztikus fatáblára, amit festhetsz, antikolhatsz, szalvétatechnikával díszíthetsz és feliratozhatsz is. Csak a képzeleted szab határt annak, hogy milyen talapzatra állítod a szobrodat.

Gyakorlati tanács: A kézszobor alját, azaz ami a talapzattal érintkezik, lehet, hogy meg kell csiszolnod egy kicsit, hogy az illeszkedés tökéletes legyen. Ha a száradás során nem tökéletesen vízszintes helyen tartottad, vagy a légbuborékok utólag jöttek a felszínre és göröngyössé tették, akkor ezzel az apró trükkel teheted profivá az alkotást. Fogj egy darab csiszolópapírt (minél finomabb, annál jobb) és óvatos csiszolással távolítsd el az egyenetlenséget. Vigyázz, porolni fog! Lehetőség szerint a szabadban csináld, vagy használj újságpapírt vagy papírtörlőt. Miután végeztél, töröld át a kézszobor megcsiszolt felületét nedves ronggyal vagy papírtörlővel, hogy a felesleges port letöröld róla. Ha ezt kifelejted, a ragasztó nem fogja stabilan a talapzathoz rögzíteni a szobrodat.

A talapzatra ragasztáshoz megfelelő ragasztóra lesz szükséged. Nem minden ragasztó alkalmas a gipsz és kerámia alapanyagú tárgyak ragasztására. Az ÉnSzobrom webshopban találsz olyan ragasztót, ami stabil rögzítést tesz lehetővé, sőt a szobrokról letört részek gyors és tartós visszaragasztására is alkalmas.

 

Lakkozás

Ha tetszik a kerámiapor natúr színe, de szeretnél neki egy kis fényt adni neki, használhatsz akril lakkot a kézszobor dekorálásához. Bármelyik akril lakk megfelelő lehet, akár spray vagy ecsettel kenhető tégelyes megoldást választasz. Használhatsz matt, selyemfényű és fényes lakkot egyaránt. Arra viszont ügyelj, hogy csak akkor lakkozd le kész alkotást, ha már teljesen kiszáradt. A gyorsan száradó kerámiapor 1 óra alatt érintésszáraz és kiveheted a formából, de mérettől függően további 24-72 óra kell ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon szobahőmérsékleten és elnyerje végleges keménységét és színét (a legkisebb, pl. babakéz formák néhány óra alatt kiszáradnak). 

Figyelem! Ne lakkozd le a kézszobrodat, mielőtt teljesen kiszáradt volna! (A száradást nem érdemes siettetni, ne fújd forró levegős hajszárítóval és ne tedd a sütőbe, mert megrepedhet. Légy egy kicsit türelmes!)

 

Festés

Ahogy a lakkozáshoz, a kézszobor festéséhez is akril festéket tudsz használni. Ebből is léteznek fújható és ecsetes változatok egyaránt. Mi a Pentart akril festékeit ajánljuk. Ezek a kis tubusok bőven elég festéket tartalmaznak ahhoz, hogy a szobrodat lefesd velük, ráadusul szuper jól fednek és metál színekben is kaphatóak.

A kerámiaporból készült kézszobor festéséhez nem kell alapoznod az alkotást, ha teljesen kiszáradt, egyszerűen fesd le az alkotást. Ügyelj arra, hogy a legapróbb barázdákba is kerüljön festék és ne hagyj csomókat a felületen. Elegáns eredményt érhetsz el fehér, fekete, ezüst és arany festékekkel. Ha viszont valami bohókásra vágy, használj élénk színű festékeket, kéket, zöldes, sárgát, pirosat, narancsot vagy pinket.

Extra tipp: Ha feltúrbóznád egy kicsit a megjelenését a szobrodnak, díszítsd festékpöttyökkel. Ehhez egy az alapszíntől eltérő akril festékre lesz szükséged és egy nagyobb ecsetre. A festékből egy kisebb mennyiséget egy picit higíts fel például egy kupakban. Ne legyen nagyon híg, éppen csak zselés állagú. Ha túl hígra sikerül, le fog folyni a szobron! Márts bele egy nagyobb ecsetet, majd óvatosan rázd meg a szobor felett. Minél közelebb rázod meg, annál nagyobb festékpöttyök lesznek a szobrodon. A legjobban fekete-fehér kombináció esetén érvényesül, de menő hatást érhetsz el, ha a szobrod fehér és színes festékpöttyökkel tarkítod. 

Figyelem! Ne fesd le a kézszobrodat, mielőtt teljesen kiszáradt volna! (A száradást nem érdemes siettetni, ne fújd forró levegős hajszárítóval és ne tedd a sütőbe, mert megrepedhet. Légy egy kicsit türelmes!)

 

 

Antikolás

A festett kézszobrod antikolhatod is. Az antikolás hatására a barázdák és az újlenyomat még jobban megelevenedik és valósághűbbé válik. Az antikoláshoz elsősorban antikolópaszta használata javasolt, de higított fekete akril festékkel is el tudsz érni antik hatást.

Így csináld: A megszáradt és lefestett kézszobrodat dörzsöld át egy szivaccsal, amire az antikolópasztát felvitted. Ne ijedj meg, kend át nyugodtan mindenhol! Ha kész vagy, öblítsd ki a szivacsot (vagy használd a másik, tiszta végét), nedvesítsd be és kezdd el letörölni a pasztát. Annyi pasztát törölj le, hogy csak a barázdákban maradjon.  Ha kész vagy, hagyd száradni, majd lakkozd le a teljes felületet. 

 

Repesztőlakkal a rusztikus hatásért

Szeretnéd, ha a kézszobrot rusztikus, régies hatású lenne? Próbáld ki a repesztő lakkokat! Ez egy két komponensű akril lakk, ahol a felső "repesztő" réteg megrepeszti az alatta lévő fedő réteget, ezáltal vintage jelleget kölcsönözve az alkotásodnak. Ha teljesen kiszáradt a kézszobrot, fesd át az alapozó festékkel. Válassz például valamilyen bézs vagy elefántcsont árnyalatot, de bront, óarany vagy óezüst színekkel is szuper hatást érhetsz el! Ha megszáradt, fesd át a kívánt részeket a repesztő lakkal és néhány órán belül eléred a kívánt hatást. 

 

Dekupázs

Általában egyenes felületet szoktunk dekupázs (szalvéta) technikával dekorálni. A kézszobrok talapzatán is jól mutat, de ha kedveled a rusztikus hatást, nyugodtan megpróbálkozhatsz vele a kézszobrotok felületén is. Használj rizspapírt vagy szalvétát, lehetőség szerint apróbb mintásat. Készülj fel rá, hogy a hajlatok miatt a minta nem fog tökéletesen látszani, ezért semmiképp se próbálkozz nagy, egybefüggő mintával vagy képpel. 

 

Okos címke

A kézszobrodhoz készíttethetsz EmlékKapu matricát is, amit a szobor talapzatára ragaszthatsz fel. Ez egy apró matrica, amihez ha hozzáérined a telefonodat, automatikusan lejátssza a személyes videó üzenetedet a szeretteidnek.